Opin laskemaan

Kirpputorikäynnillä löytyi vaihteeksi itselleni ennestään tuntematon Ami Hauhion kansikuva. Teos on Väinö Pajusen ja Lauri Elimäen kirjoittama Opin laskemaan – Maaseudun kansakoulujen laskennon ja mittausopin oppikirja, VII luokka. Kirja on alunperin vuodelta 1954, tämä on neljäs painos vuodelta 1961, kustantaja WSOY.

opinlaskemaan

Kansimaalaus on melko hillitty ja realistinen, kuten siihen aikaan oppikirjoissa varmasti pitikin olla. Kuvassa maatilan lapset osallistuvat luonnollisesti perunannostoon, mutta laskutaitoisina ovat selvästi päässeet vähän kevyempiin hommiin. Kuten kirjan alaotsikosta käy ilmi, kirja oli tarkoitettu maaseudun lapsille. Suuri osa laskutehtävistä liittyykin kotieläinten tuottoon, navetan tilavuuteen tai vaikkapa peltoalan laskemiseen. Vaikea kuvitella että nykyaikana oppikirjoja laadittaisiin erikseen maaseudun koululaisille.

opinlaskemaan3

Sisäsivujen mustavalkoiset kuvitukset on tehnyt toinen sarjakuvistakin tunnettu taiteilija, Olavi Vikainen (1915-2005). Vikaisen nimi mainitaan nimiösivun kääntöpuolella kirjan kuvittajana, mutta kansikuvan tekijää ei lainkaan. Esipuheen lopussa tekijät mainitsevat lisäksi, että ”Kirjan kuvittajalle, Olavi Vikaiselle pyydämme lausua parhaat kiitoksemme.” Kansikuvan tekijä jää kuitenkin jostain oudosta syystä kokonaan mainitsematta, sama pätee moniin muihinkin tuon ajan kirjoihin.

opinlaskemaan2

Bonuksena kirjan alkusivulle oli liimattu lisää käyttökuvitusta, eli Valion hienoimman sulatejuuston kolmioetiketti. Kerta-annos sulatejuusto on tuttua omiltakin kouluajoiltani. Kuvan tekijästä ei ole tietoa. Jotkut tuon ajan kuva-aiheet (Kuten Koskenlaskija-sulatejuuston vastaava) ovat ainakin muokattuina yhä käytössä, mutta en muista tähän törmänneeni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.