Ami Hauhio, suomalaisen sarjakuvan legenda

Aimo ”Ami” Hauhio syntyi Viipurissa 1912, ja kuoli Helsingissä 1955, vain 43-vuotiaana. Hauhio oli tuottelias kuvittaja, mainospiirtäjä ja sarjakuvantekijä. Sotien jälkeen hän kävi päivätöissä mainostoimistoissa ja lehtien taittajana, mutta teki iltaisin kotona omia töitään. Pelkkä sarjakuvatuotanto on yllättävänkin laaja, kansikuvista ja muista töistä puhumattakaan. Sarjakuvissakin kiireen jälki usein näkyy, mutta käyttögraafikolla ei ole varaa jäädä odottelemaan inspiraatiota. Omimmillaan Hauhio oli pitkissä, jatkuvajuonisissa seikkailusarjoissa, mutta huumoriakaan hänen sarjakuvistaan ei puutu. Parhaimmillaan Hauhion sarjakuvat ovat omaperäinen yhdistelmä amerikkalaistyylistä vauhdikkuutta vahvoin kotimaisin maustein.

Hauhio signeerasi työnsä useimmiten tyylitellyllä Ami-nimimerkillä, josta ne on yleensä helppo tunnistaa. Signeeraamattomia töitä on myös varmasti runsaasti, erityisesti mainostöissä, mutta myös kirjojen kansissa yms. Myös koko nimellä signeerattuja töitä on jonkin verran.

Sarjakuvantekijät ry myönsi minulle apurahan keväällä 2013 Ami Hauhion töitä esittelevän näyttelyn kokoamiseen. Tämä blogi on osa tuota hanketta.

Vuonna 2009 kokosin näyttelyn toisen legendaarisen sarjakuvataiteilijan tuotannosta. Kuvitti: Poika Vesanto -näyttely sai tukea Suomen Kulttuurirahastolta ja toteutettiin yhdessä tamperelaisen Mediamuseo Rupriikin kanssa, näyttelytekstit laati Ville Hänninen. Tampereen museot julkaisivat myös näyttelyyn liittyvän, Ville Hännisen kanssa tehdyn kirjan Poika Vesanto – Käyttökuvan mestari. Näyttely sai hyvän vastaanoton, ja kiersi eri puolilla Suomea. Ami Hauhio-näyttelyhanke on jatkoa sille.

Koltan perintö -sarjakuva, jakso 4. Valojuova-lehti nro 3/1945.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.