Koltan perintö, Pellervo ja albumiversio

Koltan perintö -sarjakuvan jatko-osa ilmestyi Pellervossa 1947-50. Lehden arkistosta 1980-luvun alussa löytyneet originaalit olivat hyvin pieniä, ja niihin oli laveerattu harmaasävyt vesivärillä. Painossa käytetyt tekstit olivat kadonneet, joten vuoden 1984 albumijulkaisuun tekstasin puhekuplat uudelleen, julkaisukoossa. Tekstaus ei ole jälkikäteen ajatellen täysin onnistunut ja se pomppaa liikaa esiin. Kirjapainolla oli myös vaikeuksia saada harmaasävyt esiin, hukkaamatta samalla mustaa viivaa. Offsetpainojälki albumissa on melko haaleaa, kun taas esimerkiksi Pellervo-lehden syväpainossa jälki on paljon sävykkäämpää, vaikkakin vihertävää.

Yläpuolella näyte Pellervo-lehdestä vuodelta 1947 ja alempi Seinäjoen sarjakuvaseura ry:n Koltan perintö -albumista vuodelta 1984.

The sequel for Hauhio’s Koltan perintö comics was published in Pellervo-magazine in 1947-50. When the story was published as a book by Seinäjoki Comics Society in 1984, the pages were filmed from the original art. The texts were originally typed by the printer, but those were not found, so it was necessary to make a new lettering. I lettered the pages by hand, in the same size as they are printed.

The pages had gray tones, painted with watercolours, and the printer had problems to make them show properly, while the black should have been remained black.

The upper sample shows a strip scanned from 1947 Pellervo. It was printed probably by rotogravure press, and it has pretty much tones, even they are greenish.

The lower sample shows the same strip from 1984 album. Offset printing has lost quite a lot of tones, and lettering could have been better.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.