Jännitysromaanit

Ami Hauhio teki runsaasti jännitysromaanien kansia 1940-luvulla ja 1950-luvun alkupuolella. Melko monta kantta syntyi esimerkiksi Aarne Haapakosken, eli nimimerkki Outsiderin kirjoihin. Haapakoski oli aikansa tunnetuimpia ja tuotteliaimpia viihdekirjailijoita, ja kirjoitti jännityskertomuksia, kirjoja ja lehtiartikkeleita monilla nimimerkeillä.

1940- ja 1950-lukujen jännitysromaanit ovat hyvin keräiltyjä, ja yleensä myös melko hintavia. Näyttelyhankkeen takia olen hankkinut joitakin kirjoja itsekin, mutta tarkoituksena on käytännön syistä hyödyntää muidenkin keräiljöiden kokoelmia. Kattavan kokoelman kerääminen lyhyehkössä ajassa olisi paitsi hyvin vaikeaa, myös hyvin kallista.

Jokin aika sitten vierailin vanhan ystäväni, taiteilija Hannu Peltoniemen luona Ilmajoella. Peltoniemi on kerännyt dekkareita yms. jo pitkään, ja tiesin että hänen kokoelmistaan löytäisin runsaasti vaikeasti löydettäviä kirjoja. Hauhion kansia löytyikin melko nopeasti nelisenkymmentä. Ohessä osa kansista digikameralla nopeasti muistiin kuvattuina. Näyttelytarkoituksiin näitä skannataan myöhemmin. Hannulle suuret kiitokset avusta!

Ami Hauhio painted a lot of covers for Finnish crime and suspense novels in 1940’s and early 1950’s. Those are very popular among collectors, so they are not easy to find, and pretty expensive. I have some samples myself, but much easier (and cheaper) is to find some other collector, who is willing to let me study his shelves.

I just recently visited an old friend, artist Hannu Peltoniemi, and I knew he would have lots of these rare books in his collection. I found very quickly about 40 Hauhio covers, and took snapshots with a digital camera. Some of these will be scanned later to be part of the exhibition. Thank You very much, Hannu!

Quite many of these were written by Outsider, which is one of the many pseudonyms of Finnish author Aarne Haapakoski (1904-1961). Haapakoski was a very fast writer, and produced hundreds of mystery-, adventure- and scifi-stories for Finnish pulp-magazines. Many of these were later collected as books, but he also wrote quite many longer books, radio-shows, articles and travel-stories.

Haapakoski used dozens of pseudonyms like Outsider, Henrik Horna, Rigor Morton, Halt Denis, Victor Mario, William B. Harrow and so on. Exotic names had more appeal to readers, and because he wrote so many stories for the pulp-magazines, they didn’t want it to look like they had only one author.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.