Maan mies Marsissa

Yksi suomalaisen sarjakuvahistorian merkkiteoksia on Reino Helismaan ja Olavi Kanervan kirjoittama ja Ami Hauhion piirtämä Maan mies Marsissa. Sarjakuva ilmestyi alunperin Isku-lehdessä vuosina 1940-41, ja ruutujaoltaan omituisesti silvottuna ja lyhennettynä albumiversiona 1947. Albumi on ollut varsin harvinainen, vaikka divareissa ja nettihuutokaupoissa niitä liikkuu nykyäänkin hyvin vaihtelevilla hinnoilla. Sarjakuva on saanut selviä vaikutteita Alex Raymondin Flash Gordonista, minkä takia Hauhio itsekin on sarjaa hiukan vähätellyt. Turhaan, sillä tässä sarjassa varsinkin Hauhion piirrostyö on parhaimmillaan.

Vuonna 2011 Zum Teufel-kustantamo julkaisi sarjan restauroituna uusintapainoksena. Kirjassa on lisäksi värillinen Olavi Kanervan kirjoittama ja Hauhion piirtämä seikkailu Lentävä lautanen, Seikkailujen maailma-lehdestä vuodelta 1952, sekä artikkelit tekijöistä ja sarjojen taustoista.

Maan mies Marsissa-kirjaa on yhä saatavana, esimerkiksi Turun sarjakuvakaupasta: http://www.sarjakuvakauppa.fi/maan-mies-marsissa.html

Reino Helismaa, Olavi Kanerva ja Ami Hauhio: Maan mies Marsissa, Zum Teufel 2011.

One of the most legendary Finnish comics albums is Maan mies Marsissa (Earthman in Mars). The story was originally published in pulp-magazine Isku in 1940-41, and as a strangely edited album in 1947. The album was horizontal, while the pages were originally vertical. The problem was solved by clumsily re-arranging the panels, and even leaving some of them off.

The story was written by Reino Helismaa and Olavi Kanerva, and drawn by Hauhio. Specially the writer Reino Helismaa (1913-1965) is very famous in Finland. Extremely productive Helismaa wrote about 5000 lyrics for songs, 32 filmscripts, radioplays and so on. The story and art in Maan mies Marsissa is heavily influenced by Flash Gordon, but specially the artwork is still great.

The 1947 album was a rarity until a pile of them were found in 1970’s, when the printer’s building was being demolished. It is still pretty rare, but not impossible to find.

In 2011 publisher Zum Teufel restored the story and published it as a book in its original form. The book also includes a full colour story Lentävä lautanen (The Flying Saucer), written by Kanerva and art by Hauhio, originally published in pulp-magazine Seikkailujen maailma in 1952. Two good articles about Hauhio and his art are also included.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.