Pahkasika ja Ami Hauhio

Niin yllättävältä kuin se saattaa kuulostaakin, niin Aimo Hauhion meriitteihin voidaan laskea myös yksi huumorilehti Pahkasian kansimaalaus.

Pahkis

Pahkasian kansissa nähtiin vuosien varrella mitä erilaisimpia kuvia, valokuvista, piirroksista ja maalauksista aina erilaisista kuva-arkistoista hankittuihin kuviin, jotka eivät yleensä liittyneet lehden sisältöön mitenkään. Monet kansikuvista olivat peräisin vanhoista lehdistä ja kirjoista. Suurin osa oli kaivettu niin vanhoista ja nimettömistä kuvalähteistä, että tekijänoikeuksien perään ei ollut tarvetta kysellä. Joissakin tapauksissa on kuitenkin tapahtunut työtapaturma, ja esimerkiksi Pahkasian nro 4/1997 kanteen on päätynyt Ami Hauhion maalaus.

Lähteenä on ollut Salainen salkku -lehden kansi vuodelta 1945. Tämän tapaiset lukemistolehdet käyttivät runsaasti myös ulkomaalaista materiaalia, eivätkä tekijänoikeudet luultavasti aina olleet kunnossa alunperinkään. Pahkasian toimitus on ilmeisesti olettanut, että tämäkin kansi on tuntemattoman amerikkalaisen pulp-taiteilijan työtä, ja julkaissut sen tietämättä kenen työstä oli kyse. Tekijänoikeushan on voimassa 70 vuotta tekijän kuolemasta, mutta käytännössä toki useimpien vanhojen töiden oikeudenomistajia on mahdoton jäljittää. Esimerkiksi lehtien ja kirjojen kansikuvittajien nimiä ei useinkaan mainita. Tässä tapauksessa kustantaja Ilmaristakaan ei ole enää olemassa.

Parodiakaan ei oikeuta kuvan väärinkäyttöä, eli tästä tapauksesta en voi pitää. Toisaalta sitten on jotenkin jännittävä ajatus, että Hauhion kansikuva on päätynyt näinkin erikoiseen käyttöön.

Ami Hauhio, cover artist for a humour magazine

Legendary Finnish humour magazine Pahkasika (Warthog) was published from 1975 to 2000. A couple of one-shot comeback-issues have been seen after that. Pahkasika published stupid articles, comics, cartoons… anything that the editor-in-chief considered funny.

The covers of the magazine had only one thing in common: they very seldom had anything to do with the inside pages. Covers came from local artists, photo-archives or sometimes from old magazines. Pahkasika 4/1997 used a cover from 1945 Finnish short-lived pulp-magazine Salainen salkku (The Secret Briefcase), probably thinking that over 50 years old picture was made by some nameless American illustrator. This time the cover art was Finnish, painted by Ami Hauhio. I can’t like the copyright violation, but it is still kind of funny that Hauhio’s art was used in the cover of the shameless humour mag.