Reino Helismaa ja Ami Hauhio

Reino Helismaa  (1913-1965) oli viihteen monitoimies, tuottelias ammattilainen, joka ei aikanaan saanut arvostusta kriitikoilta, mutta ostavan yleisön silmissä sitäkin enemmän. Helismaa oli syntynyt Helsingissä, mutta muutti 1930-luvulla Viipuriin, ensin armeijapalvelukseen, myöhemmin sanomalehti Karjalan kirjapainoon konelatojaksi. Ami Hauhio taas oli ollut samaisessa kirjapainossa harjoittelijana, ja kuvitti Karjala-lehteä vuosina 1937-1938. Voisi olettaa, että he tunsivat toisensa, sillä jo sotien aikana erilaisia yhteistyöhankkeita pulpahti esiin, kuten esimerkiksi alempana esitelty Maan mies Marsissa-sarjakuva.

Tampereen kirjastosta löytyy myös esimerkiksi Helismaan nuottivihko Meksikon pikajuna, vuodelta 1949. Hauhion kansipiirros on melkoisen rentoa jälkeä. Harmi kyllä, kirjastokappaleissa on ongelmansa, jos etsii pelkkiä kansikuvia…

Reino Helismaa: Meksikon pikajuna. Nuotteja ja sanoituksia, 28 s. Kanerva, 1949.

Edit: Kansikuva löytyi kokonaisena. Kiitos Juri Nummelin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.