Poikien sininen sarja

Hauhio oli hyvin tuottelias kirjankansien tekijä. Ne ovat ehkä myös jääneet tunnetuimmiksi hänen töistään, sillä Hauhio kuvitti paljon poikakirjojen ja jännitysromaanien kansia, ja kummatkin ovat nykyään varsin keräiltyjä. Tietääkseni Hauhio ei ollut missään vaiheessa säännöllisessä työsuhteessa kirjankustantajiin, vaan teki kansia freelancerina. Suurin osa niistä onkin tehty pienille kustantajille, joita ei ole enää olemassa. Alkuperäismaalaukset ovat sitä myöten myös kadonneet, jos niitä on koskaan säilytettykään.

Helsingissä toimineen Kansankirja -kustantamon Poikien sinisen sarjan kirjoja ilmestyi 21 kpl vuosina 1945-1948. Vain yhdessä niistä on jonkun muun tekemä kansi. Kaikkien sarjan kirjojen kansikuvat löytyvät antikvariaatti Makedonian nettisivuilta Moogin sarjakuva-arkistosta.

T. Rautapalo-Rapp: Aarteenetsijät. Poikien sininen sarja nro 3, Kansankirja 1945.

Heikki Seppälä: Saappaattomat sankarit. Poikien sininen sarja nro 19, Kansankirja 1947.

Käytettyjen kirjojen mukana seuraa joskus tietoa edellisestäkin omistajasta. Aarteenetsijät-kirjan olen joskus ostanut divarista, ja sen on aikaisemmin omistanut Jyrki Otila. Ellei saman nimisiä ole Tampereella useampia, niin kyseessä on ollut TV-visailujuontaja ja europarlamentaarikko, jonka nimi on kirjoitettu ensimmäiselle sivulle koulupojan käsialalla. Otila oli syntynyt 1941, ja tämä kirjan 2. painos on ilmestynyt 1946. Saattaa tietysti olla, että se on päätynyt omistajalleen vasta myöhemmin.

Saappaattomat sankarit taas päätyi minulle tamperelaisen Lastenkirjainstituutin poistohyllystä hyvin kohtuulliseen yhden euron hintaan. Alkuperäinen omistaja, Matti, on kansilehden tekstin mukaan saanut sen kummitädiltään Jouluna 1953, eli viitisen vuotta julkaisun jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.