Sata vuotta, sata sarjakuvaa

Sarjakuvaportaali Kvaak on Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi laatinut kunnianhimoisen listan, johon on poimittu yksi kotimainen sarjakuva jokaiselta itsenäisyyden ajan vuodelta. Tässä ensimmäisessä osassa on listattu vuodet 1917–1968. Äkkiseltään ajateltuna varsinkin alkuvuodet tuntuivat hankalilta, sarjakuvia ilmestyi silloin vielä niin vähän. Hyvin on Kvaakin työryhmä kuitenkin haasteesta selvinnyt, tietysti mukana onkin useita kotimaisen sarjakuvan historiaan hyvin paneutuneita asiantuntijoita. Lisäksi tiimi on laatinut artikkeleita kyseisistä sarjakuvista ja ansiokkaasti taustoittanut valintojaan..

Vuoden 1940 sarjakuvaksi on valittu Ami Hauhion piirtämä ja Reino Helismaan ja Olavi Kanervan kirjoittama kiistämätön klassikko Maan mies Marsissa. Timo Ronkaisen artikkeli kertoo siitä kaiken oleellisen.

marsissa3

Vuoden 1944 sarjakuva on Koltan perintö, joka taas on kokonaan Ami Hauhion omaa tuotantoa. Timo Ronkainen on laatinut myös sitä käsittelevän artikkelin.

koltanperinto

Finland became independent in December 6th 1917, and the nation has been celebrating its first century in 2017. Finnish comics portal Kvaak has collected their own ambitious project, 100 comics from 100 years. Their team has picked Finnish comics from every year of independency. The first part of the list covers the years 1917–1968. The project also includes articles about the comics, offering backgroud information about the comics and choices.

From year 1940 they have picked Ami Hauhio’s scifi-classic Earthman on Mars (Maan mies Marsissa), written by Reino Helismaa and Olavi Kanerva.

1944 choice is Hauhio’s own Lapland-adventure The Skolt’s Legacy (Koltan perintö), which run in magazine Valojuova in 1944-1946.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.